Hieronder lees je hoe je de loonheffingskorting aanpast, een scheiding doorgeeft.

Tip: Kijk ook bij ‘Wat als..’ om te zien wat er gebeurt bij bepaalde veranderingen in je situatie.

Loonheffingskortingen wel of niet laten toepassen

Iedereen in Nederland heeft recht op loonheffingskorting. Dit is een korting op de belasting. Je mag de loonheffingskorting ieder jaar maar één keer gebruiken. Ontvang je bijvoorbeeld AOW én pensioen van Pensioenfonds Witteveen+Bos, dan kies je of je de korting laat toepassen op de AOW of op het pensioen van Pensioenfonds Witteveen+Bos.

Standaard wordt de loonheffingskorting door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) toegepast op je AOW-uitkering. Meestal is loonheffingskorting op het hoogste inkomen het beste. Je leest hierover meer op de website van de Belastingdienst.

Zo pas je de loonheffingskorting aan

Wil je dat wij de loonheffingskorting toepassen? Geef dat aan ons door.

Geef dan ook aan de SVB door dat zij de loonheffingskorting niet meer moeten toepassen op je AOW (als je die ontvangt). Je mag de loonheffingskorting namelijk maar op één inkomen laten toepassen.

Als je AOW ontvangt, houdt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) bij het uitbetalen van de AOW al rekening met de loonheffingskorting. Is het pensioen hoger dan de AOW? Dan is het raadzaam dat je de korting laat toepassen op je pensioen in plaats van op de AOW. Dit geldt ook als je nog (deels) werkt en je pensioen hoger is dan je salaris.

Is je totale inkomen (AOW, pensioen, eventueel ander inkomen) op jaarbasis meer dan € 24.812 bruto (2024)? Dan moet je meer belasting betalen dan wij op je pensioen inhouden. Is dat het geval, dan krijg je een naheffing van de Belastingdienst.

Een scheiding doorgeven

Geef zo snel mogelijk de afspraken die je maakt door aan het pensioenfonds. Wij zorgen er dan voor dat het pensioen verdeeld wordt volgens de afspraken die je met je ex-partner hebt gemaakt.

Op deze pagina van de overheid staat meer informatie over de verdeling van pensioen bij een scheiding. De pagina bevat ook het formulier waarmee je de afspraken aan ons kunt doorgeven.

Hoe wordt het pensioen verdeeld na een scheiding? | Rijksoverheid.nl