Trouwen

Ga je trouwen? Of word je geregistreerd partner? Dan krijgen wij automatisch bericht. Je partner heeft recht op een partnerpensioen als je komt te overlijden.

Lees meer over het partnerpensioen

Samenwonen

Woon je samen, of ga je samenwonen? Dan krijgen wij niet automatisch de gegevens van je partner door. Als je wilt dat er een partnerpensioen voor je partner is geregeld, meld dan je partner bij ons aan. Een voorwaarde voor je partner om in aanmerking te komen voor een partnerpensioen, is dat jullie een notariële samenlevingsovereenkomst hebben. Ook moet je minstens een half jaar samenwonen en je partner mag geen familie van je zijn.

Lees meer over het partnerpensioen

Een kind

We krijgen automatisch bericht van de gemeente als je een kind krijgt. Je hoeft de geboorte van een kind dus niet door te geven. Elk kind heeft tot zijn of haar 25e recht op wezenpensioen als jij komt te overlijden.

Lees meer over het wezenpensioen

Uit elkaar

Volgens de wet heeft je ex-partner standaard recht op een deel van je pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je kunt bij het opstellen van het scheidingsconvenant een andere verdeling afspreken. Het verdelen van het pensioen na een scheiding heet ‘verevening’. Overlijdt je ex-partner? Dan komt het deel dat je ex-partner ontving (of zou ontvangen) weer bij jouw pensioen.

Je kunt ook kiezen voor ‘conversie’. Dan wordt het deel waar je ex-partner recht op heeft en de waarde van het partnerpensioen waar je ex-partner recht op heeft omgezet in een eigen recht op pensioen. Een eigen recht betekent dat je ex-partner zelf kan bepalen wanneer het pensioen ingaat. Overlijdt je ex-partner na conversie? Dan krijg je het pensioen dat je ex-partner ontving (of zou ontvangen) niet weer erbij.

Je ex-partner heeft standaard ook recht op het partnerpensioen dat je tot de scheiding hebt opgebouwd. Ook daar kun je andere afspraken over maken. Je ex-partner kan bijvoorbeeld afzien van het partnerpensioen.

Het pensioenfonds kan voor de juiste verdeling zorgen als je de afspraken aan ons doorgeeft. Geef je niks door, dan moet je zelf voor de verdeling van het pensioen zorgen.

Woonde je samen? Dan heeft je ex-partner standaard alleen recht op het partnerpensioen dat tijdens de relatie is opgebouwd. Je moet dan wel een samenlevingsovereenkomst hebben, waarin je ex-partner als begunstigde was opgenomen.

Zo geef je een scheiding door

Verhuizen

Wij krijgen een verhuizing automatisch door, tenzij je naar of in het buitenland verhuist. Geef dan je nieuwe adres (en e-mailadres) aan ons door. Zo kunnen we je blijven bereiken als er bericht is over je pensioen.

Overlijden

We krijgen automatisch bericht als je overlijdt. We gaan dan na in onze administratie of er een partner bekend is. Vervolgens laten we je partner weten hoe hij of zij het partnerpensioen (en eventueel het wezenpensioen) kan aanvragen. Heb je kinderen die ouder zijn dan 18 jaar? Dan schrijven we je kinderen rechtstreeks aan.

Lees meer over het partnerpensioen en wezenpensioen