Actueel

Dalende dekkingsgraad en kans op korten (maart 2020)

week 12, 2020

Na een fors herstel van de dekkingsgraad in het laatste kwartaal van 2019 staat sinds half februari de dekkingsgraad weer flink onder druk. Economische ontwikkelingen zoals de lage rente, handelsconflicten en daarnaast de gevolgen van het coronavirus zijn van grote invloed op de financiële positie van het pensioenfonds.

De dekkingsgraad van het pensioenfonds W+B is per eind februari 90,9 %. Als gevolg van de sterke daling van de aandelenkoersen in maart is de dekkingsgraad nu ook fors gedaald.

Het gevolg is dat de kans op kortingen groter geworden is. Het is echter nog te vroeg om hier iets definitiefs over te kunnen zeggen, want daarvoor is de situatie aan het eind van het jaar bepalend.

Wat is de dekkingsgraad?

De financiële gezondheid van pensioenfondsen wordt weergegeven met de dekkingsgraad. De dekkingsgraad laat de verhouding zien tussen aan de ene kant het vermogen van ons fonds (hoeveel geld hebben we in kas) en aan de andere kant alle pensioenen die we moeten betalen (hoeveel geld moeten we nu en in de toekomst uitgeven).